Természetbúvár tábor

A Természetbúvár táborról^

A résztvevők a pénzesgyőri Oktatóközpontunkat és Turistaházunkat bázisul használva ismerhetik meg a Magas-Bakony vadregényes tájait, csodálatos természeti értékeit, a Sündörgő táborokhoz hasonlóan. A tábor során a választott két napos programokon a szakmai túrák mellett kipróbálhatjuk a természet megfigyelésének módszereit, bepillanthatunk az élőlények rejtett világába (vízvizsgálat, rovarcsapdák, mikroszkópok, stb.). Vegyszermentesen termelő gazdaságunkban megismerkedhetünk a biogazdálkodás alapjaival, a hagyományos növény és állatfajtákkal, a fűszer és gyógynövényekkel. Természetesen a délután itt is a kézműves programoké, a játéké és esténként itt is rakunk tábortüzet.

A tábor helyszíne^

A Pangea Egyesület pénzesgyőri Breuer László Természetvédelmi Oktatóközpontja
Cím: 8426 Pénzesgyőr, Béke út 57.

Tábori mindennapok^

A táborban az Oktatóközpontot mintegy bázisul használva csillagtúrákat teszünk a Magas-Bakony gyönyörű tájaira, felfedezzük természeti és kulturális kincseit. Az első nap a közös túrán bemutatkoznak a különböző szakterületek képviselői, a „Szakik”, a nap végén mindenki kiválaszthatja, milyen szakmai túrán szeretne részt venni.
A 2 napos szakmai túrák során megismerkedhetünk a hegység geológiai felépítésével, a táj történetével, az erdők-mezők növényvilágával, a rejtőzködő vadakkal, a változatos madárvilággal és a csillagok csodálatos világával, valamint mindezt meg is örökíthetjük, a természetfotós szakmai nap során. A szakmai napokat vezető „Szakik” tudása, valamint az oktatóközpont felszerelései (vízvizsgáló labor, madarász és csillagász távcsövek, fényképezőgépek és mikroszkópok) rengeteg új információval gazdagítanak bennünket. Az oktatóközponthoz tartozó gazdaságban megismerkedhetünk a hagyományos, vegyszermentes gazdálkodás alapjaival, a különböző gyógy- és fűszernövényekkel, valamint a veteményeskerttel, a birkanyájjal és a kemence használatával.
A délután a sporté és a különböző játékoké (foci, számháború, színfogó, telepes játék, SpoVe), és ki lehet próbálni kézművességet is, a csomózástól és gyöngyfűzéstől, a gyertyamártáson és fafaragáson keresztül a bőrművességig. Este a tábortűz mellett népdalokat és geológus nótákat énekelünk, valamint megbeszéljük a nap tapasztalatait és a minden minket érdeklő témát.

Tábori körülmények^

Szállásunk az Oktatóközpont közösségi szálláshelyein lesz, itt 50 fő számára van kényelmes férőhely, a gyakorlottabb táborozók sátrazhatnak a kertben, a legbátrabbak pedig száraz idő esetén alhatnak a tábortűz mellett a fűben. A tisztálkodás szempontjából három teljesen felszerelt fürdőszoba és WC, valamint kerti zuhany és komposzt toalett áll a rendelkezésre. Az élelmiszerellátásról két konyha, kerti tűzhely, egy kenyérsütő kemence, valamint a gyakorlott, nomád táborainkban edződött szakácsink gondoskodnak.
A táborban és a túrák során változatos időjárási és terepviszonyokra kell felkészülni, akár több napos eső is előfordulhat, ezért legyen nálad esőkabát és meleg pulcsi is, és persze egy jól bejáratott bakancs, valamint váltócipő. A pakolásnál segítséget nyújthat a levél végén olvasható CUCCLIsta!


Megjelent cikk a táborról

Természetbúvárok a Természetbúvár magazinban
Filename : termbuvar.pdf (3 MB)
Caption : Természetbúvárok a Természetbúvár magazinban