Tábor felépítése

Konyha és tűzhely

A konyha általában az erdőben elhelyezett katonai sátorból, valamint egy nagyméretű (8×8 vagy 10×10 m-es), kifeszített mezőgazdasági fóliából áll. A fólia alatt kerül kiásásra a bronzkori tűzhely, valamint itt tudunk asztalt elhelyezni, ahol az ételek előkészítését végezhetjük, és itt halmozhatjuk föl a főzéshez szükséges tűzifát is.

A konyha sátor (katonai sátor) szolgál a kisebb konyhai eszközök és az élelmiszer tárolására. A konyhai tűzhely földbeásott és agyaggal kitapasztott bronzkori tűzhely. Az általunk ismert építmények közül ez a leghatékonyabb, szabályozható a láng nagysága, ha ügyesek vagyunk és van száraz fánk, alig füstöl és energiatakarékos. A konyhai zöldhulladék elhelyezésére a sátortól legalább 25 méterre ásott komposztos gödör szolgál.


Mosogató

A főzés során keletkezett szennyes edény elmosogatása a konyhás csoport feladata, de a saját tányérját, evőeszközét mindenki maga mossa el.

A mosogatás az ÁNTSZ előírásainak megfelelően 3 fázisú (zsíroldó – meleg víz+mosogatószer; fertőtlenítő – hypós víz; öblítő), ezért 3 (nagyobb létszámú tábor esetén még 3) megfelelően feltöltött lavórt teszünk ki. A mosogatást megkönnyíti, hogy ha a lavórok egy állványon vannak.


Tábortűz

Az esti programok a tábortűz körül zajlanak. Ahhoz, hogy minden táborozó elférjen körülötte, megfelelően nagy tüzet kell raknunk estéről estére. A tűzifát a gyerekek egymással versenyezve gyűjtik, a kisebb ágakat a konyhára viszik (3 gyerekujjnyi vastag, méteresre tört száraz fa), a nagyobb darabokat (vastagabb ágak, kidőlt fák darabjai) pedig a tábortűzhöz.

A tábortűznél mindig van legalább egy kanna víz és egy Nagysün. A gyerekek a tűz köré nagy körben lerakott farönkökön, vagy matracokon ülnek. Ha szép az idő, nem várható eső az éjszaka folyamán, meg szoktuk engedni a gyerekeknek, hogy a szabad ég alatt, a tábortűz körül aludjanak. Ilyenkor figyelünk arra, hogy kellő távolságra legyenek a tűztől és alaposan be legyenek takarva. Ebben az esetben Nagysün is alszik a gyerekekkel a tűz mellett.


Sátor

Az ideális sátor könnyű, van alja és duplafedelű. Ha látjuk, hogy valamelyik gyerek egy rétegű sátrat hozott magával, inkább összeköltöztetjük egy másik gyerekkel, vagy felajánlunk egyet a saját sátraink közül. A sátrak felállítása nem bonyolult, de a Nagysünök mindenkinek segítenek benne, aki igényli.

Figyelnek rá, hogy a rudazat megfelelően illeszkedjen, ki legyen hozzá kötve a külső és a belső ponyva is, a cövekek megfelelően feszítsék az oldalfalakat, hogy a két réteg ne érhessen össze (ha összeérnek, beázhat a sátor).


Klubsátor

Az esős időjárás nem befolyásolja a napi szakmai programot, viszont az onnan visszatérő családoknak biztosítani kell azt a helyet – a klubsátrat–, ahol száradhatnak, illetve megszáríthatják cipőjüket, kabátjukat. Ugyanitt tudnak enni, részt venni a délutáni kézműves programon, vetélkedőn, vagy meseolvasáson.

A klubsátor felállítása egyezik a konyhasátoréval, itt is egy nagy fóliát kell két alkalmas fa közé kifeszíteni. Az aljzatra régi sátorponyvát, matracokat teríthetünk, erre lehet ülni. Ha a fólia gerinckötelét elég magasra sikerül kifeszíteni, kis – cipőszárításra alkalmas –tábortüzet is lehet alatta gyújtani.


Fürdősátor

A tábori higiénia elengedhetetlen eszköze a fürdősátor. Az előírásoknak megfelelően a fiúk és a lányok számára két külön fürdőhelyiséget alakítunk ki úgy, hogy a függőleges és vízszintes fa rudakból álló vázra fekete mezőgazdasági fóliát is kötözünk. A mosdáshoz használt lavórokat naponta fertőtlenítjük, ami egy hypós öblítéssel megoldható.

A fürdéshez használt víz – az előírásoknak megfelelően – ivóvíz minőségű. Amikor semmilyen helyszíni vízvételi lehetőség nincsen, a fürdő- és főzővizet is a legközelebbi közkútról kell hordanunk. Ha akad a közelben forrás és annak vize az ÁNTSZ által jónak minősített, onnan juthatunk vízhez. A fürdősátortól nem messze, de távol a pataktól van a szennyvízgödör, amelybe a használt fürdővizet kell önteni.


Tábori WC

A tábori WC-k eleinte szokatlanok a táborozók számára, de aztán hamar hozzá lehet szokni. A WC-k fából ácsoltak, zárt ülésük van, és egyesével, bokrok közé rejtve a tábortól 50-100 m-re állnak. Az ülőke dobozát réteglemezből, forgácslapból vagy OSB lemezből még otthon készítjük el. A WC fedőátmérője pár centivel nagyobb, mint az ülőke nyílása, így elkerülhető, az hogybelepottyanjon az üregbe… A ládák belső oldalát nejlonnal vonjuk be, de a gödrök felé nem zártak.

A WC-k között és körülötte a fürdősátorhoz hasonlóan fóliát feszítünk ki, valamint a lány WC-nél szemetest helyezünk ki a nem lebomló hulladékok számára.A WC-ket naponta fertőtlenítjük, úgy, hogy egy kis kupaknyi klórmeszet szórunk bele mindegyik gödörbe. A WC papírt nejlonzacskóba, vagy a tábori hulladékból eszkábált tartóba helyezzük, mely megvédi az esőtől és a hajnali párától is.