Táborra készülés

Milyen a használható sátor?^

A két rétegből álló. Egy belső szellőző és egy külső vízhatlan ponyvából áll. Mielőtt elhozod a táborba, állítsd fel otthon (akár a nappaliban is lehet), hogy biztos legyél benne, hogy megvan és ép minden alkatrésze (rudazat, cövekek, cipzárak) és hogy tisztában legyél azzal, hogyan is kell felállítani. Ez fokozottan vonatkozik a kölcsönbe kapott sátrakra.
Tapasztalataink szerint a 6 vagy több személyes, magas sátor nem praktikus, azon túl, hogy nagy és nehéz felállítani, a viharnak sem áll ellen, egy-egy nagyobb szélroham ledönti. A legjobb a hagyományosan felállítható 2-4 személyes kis méretű iglu sátor.
Javasoljuk, hogyha van kert, érdemes egy-két éjszakát a sátorban aludni a tábor előtt, így az sem jelent majd problémát, hogy a hálózsákot hogyan kell használni.

Sátorvásárlás előtt állunk, ne vegyünk inkább olyan sátrat, amely 2-3 másodperc alatt felállítható?^

Ez csak egy reklámfogás, az igaz, hogy a sátor pikk-pakk magától késznek tűnik, de ugyanúgy le kell cövekelni, ki kell húzni a köteleit, mint egy hagyományosnak. Szállítani és lebontani viszont macerás, a gyerekek általában nem is tudják önállóan. Ezen kívül szerkezetéből adó-dóan könnyen szakad, a szél nagyon könnyen alákap, az eső megáll a ponyva közepén, így a külső és belső ponyva összeérése során kész is a beázás.
Ami lényeges a sátor kiválasztásánál, hogy ne egy rétegű legyen, az még nejlonfóliával letakarva is könnyen beázik.

Miért kell magas szárú cipőt/bakancsot hozni és váltócipőt?^

A túrázás során ez a legbiztonságosabb/kényelmesebb a magas fűben, köves terepen, erdőben. Ha új cipőt vesztek a tábor előtt, mindenképp járasd be, az új cipő az első nap garantáltan feltöri a lábad. A nyári táborba nem kell nehéz magashegyi bakancsot hozni, megteszi egy gyöngyvászon cipő is, a legjobb persze, ha impregnálva van! A váltócipőre pedig biztos szükséged lesz, mert legalább egyszer a tapasztalatok alapján esik az eső. Amíg az eső nem jön, a váltócipődet tartsd száraz helyen, zacskóba csomagolva, hogy biztos legyen száraz váltás.

Milyen zoknit kell húzni a magas szárú cipőbe?^

Egyértelmű, a zokninak is magas szárúnak kell lennie. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a most divatos titokzoknit húzzák a lábukra, ennek kivétel nélkül feltört lábak és vízhólyagok az eredményei.

Titokzoknit/bokazoknit hozzak-e a táborba?^

Bakanccsal nem működik, lásd az előző kérdést. Divatos sportcipőt pedig nem érdemes elhozni, tönkremegy hamar a terepen, az aszfaltra való. Ahogy a bokazokni is.

Miért nem javasoljuk a fémedény használatát?^

Próbáld csak ki otthon a mosogató felett, vagy a fürdőkádban, hogy milyen az, ha a fém edényt megfogod és forró vizet engedsz bele. Garantáltan eldobod, mint ahogy már párszor meg is tör-tént leves osztásánál. Jobb egy mély műanyag tálka, aminek esetleg füle is van. Amit semmiképp ne hozz: eldobható műanyag edények és evőeszközök.
A fémbögre rendben van, annak van füle, de a tábor előtt lakkfilccel (körömlakkal) írjátok rá a Kissün nevét, mert a sok egyforma, a tűzrakó hely körül talált bögre közül nem biztos, hogy meglesz…

Nyáron miért kell több pulóver, esetleg sapka?^

A városban nem hűl le annyira a hőmérséklet estefele, mint az erdőben. Tiszta felhőtlen ég esetén este-éjjel akár 10 fokra is lecsökkenhet. Nem beszélve arról, hogy nyáron is jöhet egy elhúzódó esős hidegfront. Fázni pedig rossz.

Miért kérjük a levélben a gyerekekkel közös csomagolást?^

A közös csomagolás azért szükséges, mert ha nem így történik, a gyerekek nem találják meg a 7 db tiszta zoknijukat vagy a második hosszúnadrágot, esetleg a tábor vége felé bukkannak rá a zseblámpára, amire pedig korábban is szükségük lett volna. Ezeken kívül pedig, ha látják, hogy mit, hogyan csomagoltak el a táborba menet, hazafelé sem lesz probléma a holmi összerámolása.

Hogyan kerülhető el, hogy a gyerek a vele küldött holminak csak egy részét hozza haza?^

A cucclista szerinti közös pakolás sokat segít, kisebb gyerekeknél az edényekre, ruhába való névbeleírás. A tábori körülmények miatt is kérjük, hogy ne legyenek újak a gyerekkel küldött ruhák (és nem is fogja őket felismerni…).
Minden évben van Talált tárgyak doboz, aminek tartalmát a tábor végén egyenként felemelve kiosztjuk a tulajdonosoknak. Valamiért mégis sok minden marad ránk, évről évre több zsáknyi ruhát adományozunk rászorulóknak… A tábor után a Nagysünök szétszélednek, többen külföldre, nincs kapacitásunk elhagyott ruhákat keresgetni.

Miért hangsúlyozzuk annyira az esőkabátot?^

Mert ez tényleg nagyon fontos. Évről évre javuló állapotokkal találkozunk, egyre többen látják be, hogy vizesen nem jó táborozni, akár több napon át. A mélypont egy papír reklámdzseki volt, ami az esőben szétmállott. Ahogy azt a levélben is leírtuk, esőkabát az, ami a zuhany alatt sem ázik át!

Hozzunk-e gumicsizmát a táborba?^

Hasznos darabja a táborozónak, esőben, hajnali harmatban, patakban kotorászáshoz. Ha belefér a hátizsákba, akkor jól jöhet.

Hozzunk-e gumipapucsot külön a mosakodáshoz?^

A fürdősátor egy fatrepnin áll, a lavórba mezítláb állsz bele, döntsd el, hogy szükséged van-e rá. Nedves lábbal gumipapucsban csúszkálni bokaszaggató mutatvány, hasznosabb és sokoldalúbb egy gyorsan száradó műanyag szandál.

Miért kérünk Használati utasítást mindenkihez, miért kell írni a régebbi táborozókról is?^

Mivel a Süni tábor más, mint egy iskolai tábor, ahol az egész évben megszokott nevelők viszik nyáron is táborozni a gyerekeket, mi teljes leírás kérünk táborozókról, hogy minél inkább ismerősként köszönthessük a táborban. Valamint itt kaphatunk bővebb információt a táborozó Sün allergiájáról, betegségéről, rendszeresen szedett gyógyszereiről.
Kérjük ezt a leírást a többedszer táborozókról is, mert arra nincs kapacitásunk, hogy a tavalyi adatlapról kibogarásszuk a tudnivalókat és egyáltalán nem biztos, hogy ugyanahhoz a mamához kerül majd a Kissün. Ezen kívül pedig évről évre változnak a gyerekek is és kialakulhat bármilyen allergiájuk, betegségük, amiről tudnunk kell, hogy felelősséget vállaljunk gyerekükért.

Miért kell (lehet) pólót vinni a táborba, mi az a szitázás?^

Minden évben készül egy grafika a tábori keretmeséhez kapcsolódva. Ez van a daloskönyvön és a nagysünök egyforma pólóin is. A gyerekek számára jó emlék egy-egy ilyen póló, mindenévben viszontlátjuk a korábbiakat. Úgy készül, hogy a minta negatívját a nyomdában rányomtatják egy fakeretre feszített finom szemű hálóra (ez a szita). A táborba erre kerül a festék, amit egy mű-anyag lappal áthúzunk a negatívon, így a szita alá feszített pólón megjelenik a minta. Ezt, hogy tartós legyen, otthon még le kell vasalni mosás előtt.

Milyen színű pólót hozzak a szitázáshoz??^

Mindegy, többféle festékünk van, világos és sötét pólóra is tudunk nyomtatni. Az a lényeg, hogy ne legyen mintás. A táborban beleírjuk a neved, de ezt előre is megteheted.

Milyen táskába pakoljunk?^

Ahogyan az a levélben le van írva, egyetlen nagy hátizsákba. Azaz nem gurulós bőröndbe és nem sporttáskába. Nincs minden évben kapacitásunk arra, hogy minden holmit beszállítsunk a táborba, van, hogy csak a nehéz sátrakat tudjuk bevinni, ezen kívül a gyerekeknek kell tudniuk vinni a saját holmijukat.

Milyen legyen a kiránduláshoz használt kistáska?^

Ne legyen nagyon kicsi, pl. a D betűs áruház Q betűs márkájának a legkisebb méretű játék-táskája nem alkalmas erre a célra. Bele kell férnie a táskába az esőkabátnak, 1-1,5 liter víznek, zsebkendőnek, a szakmai program eszközeinek (pl. kalapács, rovargyűjtő üveg), a család tízóraija egy részének (pl. egy doboz paradicsom, vagy egy kiló kenyér). Szóval legalább 20-25 literes zsákokról van szó, abban kényelmesen elfér minden.
Nem alkalmasak túratáskának az övtáskák és a madzagos tornazsákok sem, érdemes kipróbálni, hogy két teli flakon mennyire húzza az ember vállát már akkor is, ha csak a ház körül megy egy kört.

Jöhet-e tábor közben a gyerek? Elmehet-e korábban?^

Mivel idén nagyon sokan érkeztek a tábor közben, a Nagysünök úgy döntöttek, hogy ezt a további években nem teszik lehetővé. A később érkező gyerekek nagy része nem tud beilleszkedni megfelelően, egyesével kell őket fogadni, mert nem ismerik a tábori szabályokat, külön erőforrás beszállítani a gyereket.
A korábbi távozás szintén hasonló problémákat vet fel, egy teljes napja rámegy a beszerzőnek és még egy-két embernek arra, hogy kiszállítsa a legközelebbi faluba azt a 8-10 gyereket akiért 1-2 nappal korábban jönnek.

Mit csomagoljunk első napra uzsonnának?^

3 szendvics (sajtos, kolbászos, ha lehet a nagy melegben kerüljük a sonkát, párizsit, tojást), egy kis házi süti, vagy nápolyi meg egy alma/narancs bőven elég lesz a gyereknek első napra. Az első estét követően napi 5 étkezésen vesznek részt a gyerekek, így a többi velük küldött élelmiszer csak megromlik. A dugi kaják ezen kívül a sátrak elbogarasodását és egészségügyi problémákat is okozhatnak, melyekért nem tudunk felelősséget vállalni.

Miért ellenőrizzük, hogy gyerekünk elemlápája megfelelően működik?^

Fontos, hogy a tábor előtt ne csak csere elemet küldjünk a táborozóval, hanem ellenőrizzük, hogy működik-e az égő benne és friss elemeket raktunk-e bele, mert a gyerekek minden este használják azokat és igen nehéz megtalálni a sátrat, fogkefét vaksötétben. Tanítsuk meg a Sünt kicserélni az elemeket a lámpában.