Könyv

SÜNI

Természetismereti nomád táborok szervezésének praktikuma

A fenntartható társadalom megteremtésének alapvető záloga az oktatás, a szemléletformálás, amelynek segítségével megváltoztatható az egyes emberek és közösségeik, a társadalmak szemléletmódja, ezáltal befolyásolhatjuk viselkedésüket fogyasztóként, a források tulajdonosaként és döntéshozóként egyaránt. A Süni tábor, mint hagyományos természetismereti tábor, a környezettudatos gondolkodásmód kialakítását és ilyetén magatartásformák elsajátítását célzó környezeti vagy fenntarthatóságra nevelés egyik legnagyobb múltra visszatekintő hazai példája.

A tábor szervezését elődeink kezdték, jó negyedszázada, azóta nagyot változott a világ, egészen új kommunikációs csatornák állnak rendelkezésünkre, megváltozott a jogszabályi környezet, a támogatási rendszerek, a gyerekek és mi magunk is. A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által kiadott, Fernengel András munkájaként létező TEGZES-t mi is nagy haszonnal forgattuk, de a tábor jellege és a szervező környezet sokban eltér az ott leírtaktól. Számos tapasztalatra tettünk szert az elmúlt évek táborszervezései során, hibáinkból igyekeztünk tanulni, a jó gyakorlatot pedig megőrizzük és szívesen megosztjuk másokkal is. Örülünk, ha a táborainkban tanultakat máshol is megvalósítani látjuk, ennek érdekében is íródott a KÖNYV.

KÖNYV, csupa nagybetűvel, mert ebbe az írásba mindenki beletette önmagát, az egyetlen díjazás egy-egy példány volt a közös munka eredményéből. A táborszervezők lelkes csapata felismerte annak fontosságát, hogy a szervezés fogásait, a szakmai és szabadidős programok módszertanát, a 100-120 emberre való főzés rejtelmeit, és a közösen énekelt dalokat meg kell osztani mindenkivel, akinek a mai világban van hozzánk hasonló lelkesedése és hasonló programok szervezésébe fog.

A táborról szóló könyv 4 különálló füzetből áll, melyek egy papírmappában tárolhatók.

1. MIKOR? MIT? HOGYAN?  –  A tábor szervezése és élete

Ez a kötet összefoglalja a tábor előkészítésének és lebonyolításának minden apró részletét, az első levelek elküldésétől a beszerzendő eszközök listájának összeállításán át a táborozók utazásának megszervezéséig. A tábor mindennapi életének leírása segíti a hasonló táborokat szervezőket a tábor megépítésében, napirend és a tábori programok összeállításában, az önkéntesekkel való együttműködésben. Végül ízelítőt kaphatunk a Süni tábor történetéből, az elődöktől egészen azokig a táborokig, akik számára már ez volt a kiinduló alap.

2. NAPKELTÉTŐL NAPNYUGTÁIG  –   A tábor szakmai és szabadidős programjai

A második kötet a délelőtti forgószínpad szerű szakmai és a délutáni-esti szabadidős programok szervezéséhez nyújt segítséget. A szakmai programok leírása a módszertani ötletek mellett tartalmazza azokat a szakkönyvek listáját is, amelyek a felkészüléshez kellhetnek. A szabadidős játékok leírását több fejezetre osztottuk aszerint, hogy mennyi Kissünnel játszható a játék, illetve az esti elfoglaltságok is külön csoportot alkotnak. A korábbi táborok bevált keretmeséinek rövid története is itt kapott helyet.

3. A TÁBORI FŐZÉS REJTELMEI  –  Tábori szakácskönyv

A tábori szakácskönyv segítséget ad a konyha elrendezéséhez, felsorolja a szükséges felszereléseket, mint értrendeket közöl, valamit a jogszabályi előírásokat is ismerteti. A kötet lényege a 100 főre íródott szakácskönyv, amely 40 receptet ismertet, a szükséges alapanyagok mennyiségének leírásával, ne lepődjünk meg az 1 marék só mennyiségi egységen!

4. AMI A TORKUNKON KIFÉR  –  A tábor daloskönyve

Általában népdalokat éneklünk, de a daloskönyvben helyet kaptak a népszerű gyerekdalok, megzenésített versek, megmozgatós dalok, amelyek együtt járnak a dalhoz tartozó mozgásformák leírásával, és persze az elődökre emlékezve a geológusnóták is.

A 4 kötet együttes ára 4200 Ft, de darabonként is megvásárolható, 1200 Ft-os egységáron.